Translate

Ενημερωτικά άρθρα


ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ


Τι είναι και πόσο συχνός είναι  ο καρκίνος του παχέος εντέρου;




Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική  επιφάνεια του εντέρου.
Στο δυτικό κόσμο αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άντρες και γυναίκες και την δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.  Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6% και το 1/3 πεθαίνει από τη νόσο.

Που οφείλεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου παραμένουν άγνωστα. Περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες ( η κληρονομικότητα ) αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου.

 Πως προκαλείται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου δημιουργούνται από πολύποδες. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλουν μέσα στο έντερο . Υπάρχουν διάφοροι τύποι πολυπόδων . Ευτυχώς όλοι δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Αυτοί που μπορεί να εξελιχθούν είναι τα αδενώματα , μέσα από μια διαδικασία που διαρκεί περίπου δέκα χρόνια.  

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η νόσος;

Σε αρχικά στάδια ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν εμφανίζει συνήθως συμπτώματα. Ο ασθενής όμως πρέπει να συμβουλευθεί τον ιατρό του αν εμφανίσει:
  • -          Αίμα στα κόπρανα.
  • -          Αναιμία
  • -          Αλλαγή στις κενώσεις διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στη σύσταση ή το σχήμα των κοπράνων)
  • -          Πόνο στην κοιλιά , φούσκωμα
  • -          Αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως μετά την αφόδευση
  • -          Απώλεια βάρους
  • -          Επίμονη κόπωση

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν σχετίζονται απαραίτητα με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πως γίνεται η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Με δύο τρόπους
Επηρεάζοντας θετικά του περιβαλλοντικούς παράγοντες και κάνοντας την διάγνωση σε πρώιμο , θεραπεύσιμο στάδιο καρκίνου.

Τι συνιστάται για να τροποποιήσουμε θετικά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες;


  •           Λήψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών και αποφυγή κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπαρών.
  •           Άσκηση
  •           Αποφυγή παχυσαρκίας
  •           Αποφυγή καπνίσματος
  •      Φάρμακα ( η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι στατίνες) φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από την νόσο.